Potige Piepervriendjes

Om het project nog leuker te maken kun je vanaf 14 april een doosje pootaardappelen ophalen bij jouw ondernemer. Per Schooltuinpakket dat je hebt ontvangen krijg je ook één doosje pootaardappelen.*

In één doosje pootaardappelen zitten in totaal tien pootaardappelen. Deze pootaardappelen zijn een aanvulling op het Schooltuinpakket en onderdeel van het reguliere kweekprogramma. Hoe je de aardappelen precies moet poten, wordt volgende week in Piepertje Pom Post 6 uitgelegd. Ik geef je alvast de volgende tip: ga op zoek naar twee oude emmers waar minimaal 10 liter water in kan! Je kunt ze later niet meer gebruiken, want we maken gaten onderin.

*I.v.m. de kwetsbaarheid van de pootaardappelen zullen de deelnemers die het pakket per post hebben gekregen, helaas geen doosje pootaardappelen ontvangen.

Kleurwedstrijd

Je kunt vanaf 14 april niet alleen de pootaardappelen test

ophalen, maar ook een leuke kleurplaat! Op 14 april starten we namelijk met de eerste winactie van Het Nationaal Schooltuinproject: de kleurwedstrijd. Vanaf 14 april kun je een kleurplaat ophalen bij de SPAR, Attent of Intratuin winkel bij jou in de buurt. Tot en met 25 april kunnen de kleurplaten ingeleverd worden bij één van deze winkels. Als je de kleurplaat inlevert, krijg je een leuke verrassing mee (OP=OP). Ook maak je kans op een leuke prijs!

Wat kun je winnen?
Uit alle ingeleverde kleurplaten worden 10 prijswinnaars getrokken. De prijswinnaars krijgen een rondleiding voor de hele klas bij een kweker, teler of boer in de buurt. De rondleiding worden aangeboden door Smeding Groente en Fruit en Bio+. Zo kun je bijvoorbeeld een rondleiding winnen bij een champignonkwekerij of biologische melkveehouderij. 
 

 

Zaaien maar!: Zaaimania

Het wordt een drukke week Piepers! Vorige week vertelde ik over het zaaien van drie verschillende groente, maar het worden er in verband met het weer maar liefst vier!

Tuinkers
Houd de tuinkers zowel binnen als buiten goed in de gaten. De tuinkers mag niet uitdrogen, maar moet ook niet te veel water krijgen.
 
Proeven maar
testAls de tuinkers binnen ver genoeg is gegroeid dan mag je gaan proeven! Knip de tuinkers voorzichtig net boven het zaadje af. Tuinkers is lekker op een crackertje met (smeer)kaas. En, hoe smaakt je eerste zelfgekweekte groente? Dan gaan we nu kijken naar de tuinkers die buiten staan. Bij mij piepen de plantjes nu pas uit de grond. Dit is niet erg. Ik blijf ze goed water geven en uiteindelijk worden ze ook wel groot.

 
Aan de slag!
Zo, nu begint het echte werk! We gaan deze week maar liefst vier groenten zaaien.
We hebben 9 vakjes die we nummertjes geven:
1      2      3
4      5      6
7      8      9

testWortel
In vakje één staat nu de spinazie en in vakje vier staat de tuinkers. In vakje twee gaan we de worteltjes zaaien. 
Maak de grond eerst wat nat, want de grond is nu nog te droog om te zaaien. Maak het zakje met zaadjes voorzichtig open en schud het leeg in een kommetje. Druk met een stokje vier gleufjes in de grond. Zorg dat de gleufjes ongeveer één cm diep zijn. Strooi de zaadjes (niet te royaal) in de gleufjes en maak ze weer dicht. Strooi weer een beetje zand over het gleufje zodat je kan zien waar de plantjes gaan opkomen.  

Kroten
In vakje drie gaan we de kroten zaaien. Kroten is een andere naam voor bietjes, die naam ken je misschien al wel. We gaan weer hetzelfde doen als bij de worteltjes, alleen maak je nu drie gleufjes, omdat de bietjes dikker worden dan de worteltjes.
 
Spinazie
Dan gaan we nog eens de spinazie zaaien. Dit doen we in vakje vijf. Als we straks de spinazie uit vakje één hebben opgegeten, dan hebben we al snel weer een nieuwe portie (zie Piepertje Pom Post 2 voor de kweekinstructies van spinazie).

Tomaatjes
Hoe gaat het met jullie tomatenplantjes?
test
Alle turfpotjes waarin een klein steeltje staat met minimaal twee blaadjes mogen uit de kweekkas. Zet deze turfpotjes maar op een bord en sproei het voorzichtig nat als het droog is. Maar maak het vooral niet TE nat. Dat is vaak nog erger dan te droog. Zet het plantje ook niet in de volle zon. Het plantje wil naar de zon te groeien. Als het plantje te snel groeit dan wordt het steeltje te slap.

Komkommertjes
We halen de vijf komkommerzaadjes uit het zakje en stoppen ze precies zoals we dat met de tomatenzaadjes hebben gedaan in de turfpotjes (zie Piepertje Pom Post 3). Als je niet genoeg turfpotjes meer hebt, dan kun je ook plastic bekertjes gebruiken. De turfpotjes of plastic bekers mogen nu in de kweekkas. Zorg dat de deksel goed dicht is en de schuifjes gesloten, het moet namelijk goed vochtig blijven.
 
Er is dus een hoop werk deze week.
Succes met zaaien!

 

Ongewenst bezoek

Ik kreeg van een aantal Piepers te horen dat er ongewenste gasten op bezoek kwamen bij de moestuin. Er lopen nogal wat poezen in de buurt die ook graag gezond willen eten. Ook vogeltjes vinden de groenteplantjes erg lekker! Deze beestenboel is wel erg gezellig, maar het is niet goed als ze de moestuin als toilet gebruiken of de zaadjes opeten! 

testIk ontving een foto van een goed idee van de peuterplus groep van het Kwetternest. Zij hebben een leuke vogelverschrikker gemaakt die de ongewenste gasten bij de moestuin weg houdt. Ze hebben de vogelverschrikker zelfs een naam gegeven: Harrie de Vogelverschrikker!





test

Je kunt ook een net over de moestuin heen spannen om ongewenste gasten uit de moestuin te houden. Buig twee pvc buisjes kruislings over de moestuin. Steek de uiteinden in de hoeken van de kweekzak en span er een net overheen.

Tip: om kleinere diertjes tegen te houden, kun je ook een net met fijnere gaatjes gebruiken. 

 

Tijd voor ontspanning!

testDat was een drukke week zeg, tijd voor wat ontspanning! Maak een leuk werkblad, bijvoorbeeld de woordzoeker (werkblad #5A) en leer veel groentennamen!


De hartelijke groentjes,
Piepertje Pom